– Kawowe konkrety o których nie wiemy – kilka słów o różnicach w obróbce kawy i co się dzieje na kawowej farmie.– Obcowanie z próbkami kawy przed wypaleniem (zielonymi) i dokładnie tymi samymi już wypalonymi.
– Jednoczesne porównanie kilku kaw, ciemniej i jaśniej palonych, czekoladowych i owocowych (czyli tzw cupping).
– Rozmowy o smaku i zastanowienie się które kawy tak naprawdę lubimy. Rozmowa o indywidualnych preferencjach i pomoc w znalezieniu idealnej smakowo kawy dla siebie.
– Zaparzenie jednej i tej samej kawy 4 różnymi metodami równocześnie (przeze mnie) i testowanie różnic smakowych w zależności od użytej metody.
– Doskonałe i proste przepisy na zaparzanie każdą z metod (Dripper, Kalita, Aeropress, Clever), które opracowałem po latach pracy.
– Na co zwracać uwagę na paczce przy zakupie kawy oraz garść porad ułatwiających obcowanie z kawą w domu.
Warsztat prowadzi Tomasz Gajda, współtwórca coffee cortado